Verhaal

Fonds Tinne Boes steunt studenten in moeilijke situaties

Het Fonds Tinne Boes, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, bestaat tien jaar. In dat decennium heeft het 55 studenten in moeilijke levensomstandigheden richting een diploma geholpen. 'Ons doel is om die jongeren een ander leven te geven', zegt Juul Boes, vader van Tinne en bezieler van het Fonds.

Het Fonds Tinne Boes ontstond uit een tragedie. Tinne Boes kwam in 2008 om het leven bij een busongeval in Egypte. Ze was zestien jaar. 'Tinne was een heel beloftevolle studente', vertelt haar vader, Juul Boes. 'Ze zat in haar vijfde jaar Latijn-Wiskunde. Ze was niet alleen intelligent, maar ook creatief en sociaal. Ze tekende, speelde piano, was leidster bij de Scouts... Ze wilde burgerlijk ingenieur-architect gaan studeren. Die kans heeft zij nooit gekregen. Via het Fonds dat werd opgericht binnen de Koning Boudewijnstichting en dat haar naam draagt, willen we anderen die kans geven. Bovendien helpt het om haar herinnering levend te houden.' Voortstuderen is niet voor alle jongeren even vanzelfsprekend als het voor Tinne was.

Het Fonds steunt studenten in moeilijke situaties die een wetenschappelijke of technische richting of architectuur willen studeren. 'We helpen vooral studenten die uit de pleeg- of jeugdzorg komen, maar ook jongeren met een andere moeilijke thuissituatie komen in aanmerking.'

Onthutsende situaties

Ook na tien jaar is Juul soms nog geschokt door de situaties waarin sommige jongeren zich bevinden. 'Dan kan 500 of 1.000 euro erop of eronder betekenen. Vroeger besefte ik niet hoe levensbepalend zo'n relatief klein bedrag kan zijn. De budgetten waarvan die jongeren leven, zijn onthutsend. Niet iedereen komt uit een warm nest. Sommige jongeren moeten het zonder enige emotionele stabiliteit of liefde stellen. En toch tonen ze enorm veel moed en wilskracht om voort te studeren. Het geeft veel voldoening om hen een duwtje in de rug te geven.'

Om ook de emotionele nood voor de studenten te helpen opvangen, is het de bedoeling om op termijn behalve financiële steun ook coaching aan te bieden.

Meeste studenten slagen

Het geld voor het Fonds Tinne Boes komt voor een aanzienlijk deel uit zijn eigen zak. 'Maar ook vrienden en kennissen steunen gelukkig het Fonds geregeld, bijvoorbeeld door het als geschenktip te geven bij een gelegenheid. Daarnaast ga ik spreken bij serviceclubs.'

'Wanneer studenten me vragen naar het verhaal achter het Fonds, zie ik hoe het ze raakt. Dat zijn emotionele momenten. Ik zeg dan altijd: de grootste beloning die je ons kunt geven, is dat je slaagt.'

Dat doen de meeste studenten die gesteund worden door het Fonds ook. 'Tachtig procent slaagt', zegt Juul Boes. 'Maar ook als het eens misloopt, blijven we hen steunen, als ze hun best doen. Ons doel is om die jongeren een ander leven te geven. Zo steunen we een studente die uit een erg schrijnende situatie komt. Ze zit intussen in haar laatste jaar farmaceutische wetenschappen. Als je met zo'n diploma voor apotheker aan de rest van je leven kunt beginnen, sta je er opeens helemaal anders voor.'

Van vluchteling tot laureaat

Een van de studenten van het Fonds Tinne Boes is Fadi Belouni. Vandaag staat hij aan het begin van een veelbelovende carrière als architect. Hij studeerde af met grote onderscheiding aan de KU Leuven en schopte het zelfs tot een van de laureaten van zijn jaar. Nu loopt hij stage bij het prestigieuze Brusselse architectuurbureau Sum Projects. Maar vanzelfsprekend was dat niet.

Fadi komt uit Syrië. Hij gaf er als assistent architectuur les aan de universiteit van Aleppo. Tot de burgeroorlog het land verscheurde. 'Ik ben christen en kreeg doodsbedreigingen', vertelt hij. Hij vluchtte naar Libanon.

Van daaruit diende hij met succes een aanvraag in om aan de KU Leuven te mogen studeren. En zo kwam hij als student aan in België. 'Ik kende hier niemand, ik stond er helemaal alleen voor', herinnert hij zich.

'Om financieel het hoofd boven water te houden, kluste ik in het zwart in een tweedehandszaak', zegt Fadi. 'De uren waren slecht en het loon laag. Ik redde het ternauwernood. Toen raadde mijn studiebegeleidster me aan om contact op te nemen met de Koning Boudewijnstichting. Daar leerde ik het Fonds Tinne Boes kennen. 'Ik vulde alle papieren in. Ze vroegen bijvoorbeeld een overzicht van mijn inkomsten en uitgaven. Zoiets is op zich erg nuttig, omdat het je inzicht in je budget geeft. Daarna werd ik uitgenodigd voor een gesprek. En ze gingen akkoord om me te steunen.'

Levensgroot verschil

'In dat eerste jaar heb ik 2.500 euro gekregen van het Fonds, nadien 1.500 euro. De impact op mijn studie was enorm. Toen ik nog geen steun kreeg van het Fonds Tinne Boes, slaagde ik maar nipt, met de hakken over de sloot. Nadien, mét dat steuntje in de rug, slaagde ik ruimschoots. Uiteindelijk studeerde ik af met grote onderscheiding. Ik werd uitgekozen als een van de laureaten van de universiteit en mijn scriptie werd in een boek gepubliceerd', vertelt Fadi enthousiast. 'Dankzij de steun van het Fonds kon ik me volledig op mijn studie toeleggen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe dankbaar ik hen ben.'

'Maar meer nog dan de financiële steun, hielp ook de interesse van de mensen achter het Fonds Tinne Boes me. Iemand was geïnteresseerd in wat ik deed en wat ik bereikte. Dat geeft je vleugels. Elke keer als ik met iemand van het Fonds praatte, voelde ik me gesteund. Het maakte me gelukkig dat ik hun verwachtingen kon inlossen.' Wanneer ik hem erop wijs dat hij meer heeft gedaan dan dat, dat hij heeft geëxcelleerd, bloost hij, maar glundert hij ook.

Droom van doctoraat

Wat de toekomst nu voor Fadi brengt, is nog onzeker. 'Het blijft mijn droom om een doctoraat te behalen en opnieuw te gaan lesgeven aan de universiteit. Maar dat is niet eenvoudig. Tijdens mijn stage nu leer ik wel veel bij over de betekenis van architectuur. Momenteel doen we een project in het Jubelpark in Brussel.'

"Dankzij de steun van het Fonds kon ik me volledig op mijn studie toeleggen."
Fadi Belouni, oud-student gesteund door het Fonds Tinne Boes

En intussen staat hij er ook niet meer alleen voor. 'Mijn zieke moeder mocht naar België komen. Zij werd hier succesvol behandeld voor kanker. Ik ben zo dankbaar dat ze nog leeft.' Bovendien heeft Fadi intussen een jong gezin. Hij glimt van trots als hij over hen vertelt. 'Ik ontmoette mijn vrouw in de avondles Nederlands. We hebben een prachtige dochter van bijna een jaar.'

Over het Fonds Tinne Boes

Het Fonds Tinne Boes, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, steunt vorming van jongeren in moeilijke leefomstandigheden, specifiek voor studies hoger onderwijs of universiteit in Vlaanderen of Brussel. Sinds 2011 heeft het Fonds al 55 jongeren gesteund in hun droom om verder te studeren.

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

Solidariteit op school makkelijker gemaakt (dankzij KBS)

Kinderen en jongeren

“Dat er nu dankzij de samenwerking met de Koning Boudewijnstichting ook fiscale attesten gegeven kunnen worden, is zeker een voordeel.”
Jos Marien
grootouder en lid van het schoolbestuur

“Hoe blij een kind kan zijn met een fiets, kun je je moeilijk voorstellen”

Kinderen en jongeren

“Voor veel kinderen is een eigen fiets niet vanzelfsprekend, maar zonder fiets kan je niet naar vrienden, de jeugdtraining, de muziekschool…"
Beatrice Cosemans
coördinator Op Wielekes

Artistieke duizendpoot met hart voor kinderen

Kinderen en jongeren

“Voor Lydia Chagoll stond vooral één criterium voorop: het moest gaan om projecten waarvan kinderen aan de basis lagen. Ze kon niet verdragen dat kinderen betutteld werden.”
Edith Carbonez
Gewezen beheerster Fonds Lydia Chagoll

Andere projectoproepen

DigitalForYouth.be - 2024/B

Voor educatieve projecten die de digitale vaardigheden van kwetsbare jongeren (van 6 tot 25 jaar) ontwikkelen via de levering van computers en financiële steun.

Open

Projectoproep Fonds BNP Paribas Fortis Foundation - Meer kansen voor kinderen en jongeren in armoede

Meer kansen op school voor kinderen en jongeren in armoedesituatie

Lippens (Stichting Paul, Suzanne, Renée Lippens) - 2024/2

De Stichting Lippens steunt projecten van organisaties, groepen of verenigingen die in het Brusselse werken met kansarme kinderen.

Open

Andere evenementen

L’école du dehors en maternelle: comment assurer les apprentissages de tous les enfants? Regards croisés et témoignages

05/06/2024 18:00 Tot 05/06/2024 19:30

3e webinar voor iedereen om de thema's van het project 'La maternelle, c'est essentiel' te bespreken

Andere Fondsen en filantropieformules

Aalst - Priester Daens College vzw (Vrij Technisch Instituut Aalst) (Solidariteitsrekening voor scholen)

Ons toekomstgericht onderwijs geeft iedereen de kans om te ontdekken wie ze zijn en te groeien in wie ze willen worden. Kwalitatief onderwijs voor iedereen, daar gaan we samen vo…

Heverlee - vzw Comité voor Onderwijs Annuntiaten Heverlee | SG ARCHIPEL (Solidariteitsrekening voor scholen)

De visie is 'Hier groeit talent'. We zorgen ervoor dat beperkte financiële mogelijkheden er niet toe leiden dat de leerling zijn talenten op onze scholen onvoldoende ontwikkelt.

Sint-Pieters-Leeuw - Vrije Don Bosco Basisschool (Solidariteitsrekening voor scholen)

De kinderen die in een financieel moeilijke situatie terecht komen en hierdoor uit de boot dreigen te vallen, willen we met deze middelen proberen te ondersteunen/helpen.

Andere persberichten

Bijna twee miljoen euro voor betere toegang tot huisvesting in de strijd tegen kinderarmoede

Het Kinderarmoedefonds en het Fonds Pauvreté des Enfants ondersteunen 16 projecten die de toegang tot huisvesting bevorderen en kinderarmoede bestrijden.

Het project "Mik'Ados: geef jongeren een stem!" in Villers-la-Ville kreeg het bezoek van Koningin Mathilde

Op 8 februari bezocht Koningin Mathilde het project “Mik’Ados” te Villers-la-Ville, gesteund door het Koningin Mathildefonds.

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

'Opgroeien zonder zorgen': zeven dagen lang zullen de vier presentatoren vanuit Het Warmste Huis non-stop radio en televisie maken.