Verhaal

Jongeren nemen een sprong in het diepe

In Brussel kan je vandaag nog niet zwemmen in een openluchtzwembad of in een vijver. Daar komt verandering in: een twintigtal jonge leerling-bouwvakkers uit de volkswijk Kuregem in Anderlecht bouwden een watersportcentrum langs de vijvers van Neerpede. Een project dat er kwam met de steun van het Fonds Albert Desmed, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Dit vernieuwende project, dat de naam ‘Build for Water’ kreeg, wordt getrokken door het Brussels Beroepsreferentiecentrum voor de Bouw (CDR Construction), een vzw die sensibiliseert en opleidingen organiseert voor een baan in de duurzame bouw. Voor sommige technische aspecten werkt de vereniging samen met FIX, een maatwerkbedrijf dat renovaties doet in scholen en openbare gebouwen in Brussel. Het doel van het project is drievoudig: jongeren initiëren in de bouw, ze sensibiliseren voor de circulaire economie en waterbeheer, en ze watersporten laten ontdekken.

Philippe Van Ginderdeuren, coördinator van CDR Construction: “Dit project past perfect bij de ambities van het Fonds Albert Desmed. Een twintigtal jongeren – veelal meisjes en jongens die lid zijn van de vzw SAFA, een wijkvereniging in Kuregem – leren hoe de circulaire economie helpt te besparen op kostbare hulpbronnen zoals water en hoe je op een vernieuwende manier kan bouwen zonder negatieve gevolgen voor het milieu. We maakten hen warm voor dit initiatief door ze te laten genieten van wat ze zelf gebouwd hebben: aan het eind kunnen ze een frisse duik nemen in de vijver!”

Niets gaat verloren

Die vijver, dat is de Mayfairvijver, een van de weinige vijvers in Brussel met een waterkwaliteit die zwemmen en watersport mogelijk maakt. “Het is geen echte vijver,” zegt Philippe Van Ginderdeuren, en hij toont het stroompje dat erin uitmondt. Dit is de Neerpedebeek, een riviertje dat een watercircuit creëert. De ontwerpers van het watersportcentrum respecteren deze kringloop nauwgezet. Het centrum zelf is bijna 50m2 groot, met ruimte voor kleedkamers, douches, toiletten, een EHBO-post en een technisch lokaal. Het water van de douches vloeit weer naar de vijver nadat het gefilterd is. Het is daardoor van zeer goede kwaliteit. Het residu wordt hergebruikt als meststof. De toiletten zijn droogtoiletten, urine en uitwerpselen worden omgezet in mest. De meeste materialen voor de bouw van het watersportcentrum, zoals de witte panelen rond het houten skelet, werden gerecupereerd uit het gestripte World Trade Center bij het Noordstation.

Het project is zelfvoorzienend op het vlak van water. Masterstudenten Bio-ingenieur van de ULB namen het technische luik voor hun rekening. Ze zullen de waterkwaliteit en de impact van het watersportcentrum op de fauna en flora in de omgeving monitoren. Vanaf de lente van 2021 vangen zonnepanelen de beperkte elektriciteitsbehoefte op.

Trotse en ijverige jongeren

Je voelt aan alles dat de verantwoordelijke van CDR Construction trots is op dit vernieuwende project, dat er heel snel kwam, met respect voor de omgeving. Het is het resultaat van een partnerschap van lokale actoren: wijkverenigingen, een maatwerkbedrijf en de gemeente Anderlecht, met CDR Construction als coördinator. En dit alles in een beschermd natuurgebied dat veel sporters aantrekt, de jonge snaken van Sporting Anderlecht, joggers en beoefenaars van vele andere sporten rond de vijver.

Het is tijd voor de middagpauze. Aymen (14 jaar) verlaat de werf met een van zijn vrienden. Hij kan zijn geluk niet op. “Ik klus en knutsel graag, daarom doe ik mee. Maar dit is menens hier. Ik heb al zoveel bijgeleerd, van de veiligheidsmaatregelen op de werf en het belang van rechte hoeken tot het juiste gebruik van alle soorten gereedschap. Ik zie mezelf wel in de bouw werken later. Maar tot het zo ver is, zal ik elke keer wanneer ik naar de vijver kom en voor het watersportcentrum sta tegen mezelf kunnen zeggen: ‘Ik zit daar voor iets tussen.’ En daar ben ik trots op!”

Philippe Van Ginderdeuren: “We hebben zelden zulke gemotiveerde, aandachtige en gedisciplineerde jongeren gezien. In het begin van de stage dachten we dat ze helemaal geen smartphone of gsm hadden. Ze hebben er uiteraard allemaal wel één, maar ze gebruiken die hier niet. Het interesseert ze niet. Ze worden zo opgeslorpt door deze volwassenenactiviteit, ze bloeien helemaal open.”

Kleine vijver, grote ambities

De gemeente Anderlecht ondersteunt het project en wil de plek ook openstellen voor andere activiteiten zoals waterpolo of paddle. Uiteraard zal de kleine vijver van Mayfair nooit kunnen concurreren met Hofstade of de meren van Eau d’Heure. In Neerpede zal je overigens moeten reserveren voor je een duik kan nemen. Om het water de kans te geven zich te herstellen worden nooit meer dan vijftien mensen tegelijk toegelaten.

“Dit project leerde jongeren hoe de circulaire economie helpt te besparen op kostbare hulpbronnen zoals water en hoe je op een vernieuwende manier kan bouwen.”
Philippe Van Ginderdeuren
Coördinator van CDR Construction

Dankzij dit project hebben enkele jonge Brusselaars de smaak te pakken. Ze willen zich storten op de bouw (CDR Construction leidt 1.400 jongeren per jaar op in een specialisatie. FIX biedt twee jaar opleiding aan werkzoekenden zonder diploma). De initiatiefnemers slaan daarmee een dubbelslag. Ze hebben een project in de circulaire economie tot een goed einde gebracht, én ze hebben laagopgeleide jongeren een opstapje naar knelpuntberoepen op de arbeidsmarkt gegeven. Bovendien hebben ze een primeur beet: de eerste zwemplek in openlucht in de Europese hoofdstad.

Over het Fonds Albert Desmed

Het Fonds Albert Desmed, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, ondersteunt projecten die tot een groter ecologisch bewustzijn leiden en die aanzetten tot gedrag dat meer rekening houdt met de bescherming van een kwaliteitsvolle leefomgeving, in de eerste plaats voor water. Sinds januari 2020 steunde het Fonds al twee projecten voor een totaalbedrag van 186.850 euro.

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

Dvd, cd, kurk, … allemaal mee in het bad van circulair denken

Klimaat Inclusieve transitie

“Het geeft onze mensen een waardevolle invulling van de dag. Ze zijn heel trots op wat ze hier doen.”
Tinne Van Echelpoel
Medewerkster bij Monnikenheide

Sportswitch: dé kringwinkel voor sportkledij

Inclusieve transitie

“We willen de bewustwording rond duurzaamheid van sportkledij aanwakkeren.”
Fran Verwimp
projectverantwoordelijke Sportswitch

Met de zalmkroket van maatwerkbedrijf naar reguliere markt

Inclusieve transitie

"Voedselresten verwerken, meer jobkansen in ons maatwerkbedrijf, intense samenwerking met het visverwerkende bedrijf en misschien ook jobs daar, dat zijn de resultaten van onze samenwerking rond de zalmkroket."
David Rotsaert
directeur

Andere projectoproepen

Fonds Harzé 2024

Oproep Fonds Harzé voor projecten in het onderwijs rond innovatieve recyclagetechnieken

Open

ING Fonds voor een meer Circulaire Economie

Socioprofessionele inschakeling dankzij vaardigheden en beroepen die leiden tot een optimaal gebruik van de natuurlijke hulpbronnen

Open

2024 Fonds Ernest Solvay

Wetenschappelijke en duurzame ontwikkeling ondersteunen, zowel in België als in het buitenland.

Open

Andere evenementen

Wavemaker sessie - Klimaatburgers

16/05/2024 09:30 Tot 16/05/2024 12:00

KlimaatBurgers is een klasmethodiek die jongeren leert omgaan met verschillende meningen rond duurzaamheid en klimaat. Ontdek in deze workshop zelf hoe het lesmateriaal werkt.

Andere Fondsen en filantropieformules

URBAN PRODUCT (Fonds Vrienden van)

Filantropen steunen projecten van URBAN PRODUCT om initiatieven te ontwikkelen en versterken gericht op het herverdelen van duurzame oplossingen om de sociale impact te vergroten…

Jan Terlinck (Fonds)

Het Fonds ondersteunt verenigingen die zich inzetten voor de bescherming van het klimaat en de biodiversiteit, de mensenrechten en de sociale rechtvaardigheid.

Rixensart - La ferme de Froidmont Insertion ASBL (Projectrekening)

Opleiden van kwetsbare volwassenen die daarna vrijwel allemaal een stabiele job vinden, en investeren in een kleinere voetafdruk/kosten en grotere bioproductie/korteketenverkoop.

Andere persberichten

Zes projecten ontvangen in totaal 250.000 euro steun om een meer circulaire economie te bekomen

Het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie steunt zes opleidings- en werkgelegenheidsprojecten in beroepen die bijdragen tot het behoud van natuurlijke hulpbronnen.

Naar beter grondstoffengebruik in circulaire systemen: steun voor vier innovatieve projecten

Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer ondersteunt dit jaar 4 projecten rond ‘Meer circulariteit voor textiel, voedsel en (wijk)renovatie’.

Beroepen in de circulaire economie versterken

Het ING-Fonds voor een meer Circulaire Economie ondersteunt 11 vernieuwende projecten die zo efficiënt mogelijk omspringen met grondstoffen én banen creëren, voor een totaal van …