Schenkingen en legaten

Filantropie gebeurt in essentie door te schenken of door een legaat over te maken. Meestal bestaat een legaat of een schenking uit een geldsom. Maar het kan ook gaan om voorwerpen, waardepapieren, kunstwerken, onroerende goederen… Dit vermogen kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een Fonds op naam op te richten, maar ook om bestaande Fondsen of initiatieven van de Koning Boudewijnstichting te versterken.

Schenking

Bij een schenking, die alleen bij leven kan, maakt de schenker een goed over aan de begunstigde, zonder winstoogmerk. De schenking is definitief en onherroepelijk. Er zijn twee manieren om een schenking te doen:

• Handgift: de schenker overhandigt een deel van zijn vermogen (geld, juwelen, schilderijen…) zonder de schenking te registreren. De begunstigde betaalt dan geen schenkingsrechten. Echter, wanneer de schenker binnen drie jaar na de schenking overlijdt, zijn er successierechten verschuldigd.
  • Notariële schenking: deze verloopt via de notaris. Op deze schenking zijn altijd schenkingsrechten verschuldigd. De schenking van onroerende goederen gebeurt altijd voor de notaris.

Legaten

Om een legaat te doen, moet de schenker een testament opstellen. Hij kan dat zelf doen (eigenhandig geschreven testament) of via een notaris (authentiek testament). In dit laatste geval wordt elke discussie over de interpretatie van de wensen van de erflater vermeden.

Een bijzonder type legaat is het duolegaat, dat gebruikt wordt als de schenker geen directe afstammelingen heeft. De schenker laat een bedrag na aan de Koning Boudewijnstichting en bepaalt dat zij een deel uitbetaalt aan één erfgenaam of meerdere erfgenamen. De Stichting neemt dan de successierechten van die personen op zich. Voor personen die gedomicileerd zijn in Vlaanderen, levert deze werkwijze vanaf 1 juli 2021 niet langer een gunstig eindresultaat op, door een wijziging in de Vlaamse regelgeving. Meer info

Dit beheer wordt gecontroleerd door de censoren die verslag uitbrengen aan de Raad van bestuur van de Stichting.

Advies nodig?

Bogend op meer dan 30 jaar ervaring en een uitgebreid netwerk, helpt ons Centrum voor Filantropie u uw wensen te verduidelijken, uw project te plannen, organiseren en beheren en de impact ervan te evalueren. Centrum voor Filantropie u uw wensen te verduidelijken, uw project te plannen, organiseren en beheren en de impact ervan te evalueren.

Onze filantropieadviseurs bieden een luisterend oor. Ze informeren u en staan u bij in de juridische, fiscale en administratieve aspecten. Vanuit hun onafhankelijke en pragmatische positie helpen zij op elk moment uw filantropisch engagement vorm te geven, om samen aan meer en betere filantropie te doen.

Hoop voor kinderen met een ontwikkelingsstoornis

Medisch-wetenschappelijk onderzoek

“We zien dat dit helpt, een professional die tijdens de wachtperiode al eens luistert, die ouders zegt wat ze al kunnen doen.”
Eva Cloet
Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen UZ Brussel

Voedselverspilling vermijden, mensen in armoede helpen

Sociale rechtvaardigheid en armoede

"Potpourri kan flexibel hulp bieden, bv. als iemand een inkomen heeft net boven de armoedegrens of tijdelijk in de problemen zit.”
Lode Vandeputte
verantwoordelijke van Potpourri

Leven na een hersenletsel: leren doen wat je nog kan

Gezondheid Kwaliteit van zorg

"Wij willen dat patiënten weer een aantal dingen zelf doen en zo het gevoel hebben dat ze opnieuw vat krijgen op hun leven.”
Hilde Pitteljon
coördinator Centrum Consult