Verhaal

Gratis skatelessen voor Hasseltse OKAN-kinderen

Sara Baptist droomde al langer van gratis skatelessen voor kinderen met een migratie- of vluchtelingachtergrond. Dankzij het Fonds De Warmste Week (DWW) kan haar vzw Niña Skates aan de slag met het plan. Wij gingen op een frisse woensdagmiddag een kijkje nemen op het Hasseltse skatepark Kapermolen waar de allereerste les van start ging. Jezelf smijten, vrienden maken, vallen en opstaan, beetje bang? Hoort er allemaal bij. “Skaten is elke keer je grenzen verleggen.”

Wanneer Sara Baptist met drie boards en een zak vol beschermingsmateriaal het skatepark Kapermolen op wandelt, net buiten het centrum van Hasselt, zijn een paar groepjes jongens van een jaar of vijftien volop hun skills aan het demonstreren. Sara Baptist (42) is zelf skater sinds haar twintigste en een bekend gezicht op het Hasseltse skatepark. Ze leerde haar man ook ooit nog via het skaten kennen, grinnikt ze.

Inclusie: de missie van een vzw

Sara wordt enthousiast toegezwaaid en wisselt vuistjes uit. “Skaten is niet alleen populair bij jongeren omdat het leuk is. Het is ook een ideale ijsbreker. Ik begon zelf al heel jong te skaten, maar als meisje alleen spreekt dat niet vanzelf.” Ze kijkt even in de richting van de opgeschoten jongens die luidruchtig hun moves maken. “Precies om de drempel voor meisjes te verlagen ben ik begonnen met Niña Skates vzw.”

In 2015 waren er heel weinig meisjes op het skatepark en nul meisjes die deelnamen aan de skatekampen of lessen, vervolgt Sara Baptist. “Maar al tijdens het eerste jaar slaagden we er in om 20 meisjes bij elkaar te krijgen. Begin dit schooljaar waren er 70 meisjes op de ledenlijst. De meesten zitten nog op de lagere school. Na hun twaalfde hou je ze wat moeilijker vast. De meisjes kunnen op zondag komen skaten in Hasselt, Bilzen, Tongeren en Diest. Wie wil mag dat gemengd en dus samen met de jongens, maar meisjes die liever alleen skaten zijn ook welkom. Bij alles wat we doen mikken we op inclusie: altijd iedereen samen.”

Intussen ziet Sara Baptist meer meisjes verschijnen – tot nu toe vooral in groep, dat nog wel. Ze ziet nog meer doelgroepen die veel kunnen hebben aan skaten, maar niet zo makkelijk de weg vinden. “Daar hebben we middelen voor nodig”, glimlacht ze. “Maar dankzij het DWW Fonds organiseren we nu ook één-op-éénlessen voor jongeren met autisme. We zijn superblij dat we geselecteerd werden, want voor De Warmste Week hebben we best een ambitieus project ingediend.” Later dit jaar volgen hopelijk ook lessen voor kinderen uit de pleegzorg én kinderen met het syndroom van Down. “Dat laatste is een idee van een van onze lesgevers, ik zou er zelf nooit aan gedacht hebben. Die kinderen skateles geven kan ook enkel via één-op-één begeleiding. Ik kijk er echt naar uit!”

OKAN-kinderen op woensdagnamiddag

Maar sinds begin juni 2022 zijn er dankzij DWW ook de gratis lessen voor OKAN-kinderen – en daarvoor kwamen we vandaag natuurlijk een kijkje nemen op het Kapermolen skatepark. OKAN staat voor Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers, vluchtelingenkinderen en kinderen met een recente migratieachtergrond. “Voor de OKAN-kinderen hadden we al in januari 2022 willen starten”, vervolgt Sara. “Met Niña Skates, samen een vijfentwintigtal vrijwilligers, hebben we de voorbije maanden dus wel een grondige voorbereiding gedaan. Contacten leggen, vrijwilligers optrommelen … maar nu kunnen we dan ook twee uur per week een les organiseren. Deze zomer doen we zelfs een kampje en zéker tot eind dit jaar kunnen we doorgaan met de lessen.”

Elke woensdagnamiddag is er dus gratis les voor twee groepjes van telkens tien kinderen. Het eerste is een groepje 6 tot 8-jarigen, een uur later komen de oudere kinderen. Het lesmateriaal – lees: skateboard, knie- en polsbeschermers en helmen – mogen ze gratis gebruiken. De kinderen komen vanuit het nabijgelegen LEON-huis hierheen. LEON is de Hasseltse OKAN-school en staat voor LEer- en ONtwikkelhuis, een initiatief van de Hasselste KT-scholengroep om de brug te slaan tussen onderwijs en welzijn. Na hun huiswerk hebben ze op woensdagnamiddag een activiteit – en de nieuwste is skaten, dankzij Sara en DWW.

“Zo leuk dat de helft van hen meisjes zijn”, glundert Sara Baptist terwijl ze haar troepen monstert. Kira (7) en haar vriendinnetje Pamela (8), allebei met knalroze helm, leren hun skateboard ‘flippen’: met een sprong je omgekeerde board in één beweging kantelen én erop landen. De eerste pogingen verlopen wat moeizaam – Kira en Pamela landen vaker naast dan op hun telkens wegstuiterende board. Maar lol hebben ze.

Mogen zijn wie je bent

De jongens pakken het voortvarender aan. Begeleider Ward helpt enkele jongens met een bank ramp, voor beginners een lastige hindernis. Maar luisteren naar de instructeur en je techniek oefenen is één ding. Even leuk is het om op eigen houtje al kunstjes te demonstreren. De begeleiders kijken het geduldig aan. Sara kan vanmiddag rekenen op drie gelegenheidslesgevers. Alle drie zelf stoere skaters, met een groot hart voor de bezoekertjes.

Skaten is zoveel meer dan bewegen en techniek. “Studies tonen aan dat skateboarden veel positieve effecten heeft”, zegt Sara. “Meedoen aan wedstrijden is niet de bedoeling. Wel angsten leren overwinnen, grenzen verleggen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Vaardigheden die deze kinderen kunnen helpen om andere uitdagingen aan te pakken. Hulp durven vragen vind ik ook een superbelangrijke. De skatecultuur is er bovendien een van authenticiteit en verdraagzaamheid. Mogen zijn wie je bent zit in de skatecultuur ingebakken. Het community-gevoel is heel sterk. Samen naar het skatepark gaan en weten dat er altijd wel iemand is die je kent. Ideaal zou zijn als ze later doorstromen naar reguliere lessen. Maar voor de hand ligt dat niet – skatelessen kosten al gauw 110 euro voor een reeks en het materiaal is natuurlijk ook niet gratis. Daarom ben ik blij dat we nu al het verschil kunnen maken.”

De sfeer zit er goed in. Eén meisje vindt skaten toch een beetje eng. Sara neemt ze even onder haar hoede om haar de eerste skatestapjes te leren. Twee kinderen spelen blad-steen-schaar om te bepalen wie als verliezer éérst moet voor een oefening. Een beetje spannend is het dus wel. Lesgever Tibo helpt intussen haantje-de-voorste Samir veilig van een hoge U-vormige ramp naar beneden te stuiven.

“Skaten is elke keer je grenzen verleggen.”
Sara Baptist
vzw Niña Skates

“Leuk toch”, grinnikt Tibo, een jonge twintiger met blauwe ogen, een blonde baard en een grijze muts. “Ik kwam als kind al naar het skatepark. Zo rond mijn zestiende was mijn belangstelling even weg, ik had andere dingen te doen. Maar nu ben ik weer terug.” Tibo begeleidt ook jongeren met een beperking, na zijn deeltijdse job in een winkel vlakbij. Intussen roetsjt Samir van boven naar beneden terwijl Tibo hem stevig vasthoudt. Samir heeft geen zin in een praatje, hij wil skaten. “Ik ga hier elke dag komen”, roept hij luid. Sara knipoogt eens. Die volgende skatelessen op skatepark Kapermolen gaan door, zoveel staat vast.

Fonds De Warmste Week

Het DWW Fonds (De Warmste Week Fonds), beheerd door de Koning Boudewijnstichting, geeft jaarlijks steun aan projecten binnen een thema dat jongeren gekozen hebben. In 2021 was het thema ‘Kunnen zijn wie je bent’. Tweehonderd projecten werden geselecteerd door een jury van jongeren en professionele experten.

Andere projectoproepen

#Regiokracht – Verbind Mens en Omgeving

In Oost-Vlaanderen, lokale projecten ondersteunen die het welzijn van kansarme groepen bevorderen en daarbij het milieu gebruiken als hefboom.

Open

Streekmotor 23 - Verbind mens en omgeving

Ondersteuning van lokale projecten in de Vlaamse Ardennen en Denderstreek, die inspelen op de noden en uitdagingen van mens en omgeving.

Open

Een hart voor Gentse jongeren

Voor lokale projecten die het welzijn van kansarme groepen bevorderen en het milieu als hefboom gebruiken.

Open

Andere Fondsen en filantropieformules

Kituro Académie (Philanthropic Action)

Steun aan project van rugbyclub Kituro (Schaarbeek), dat jonge spelers begeleidt om te voorkomen dat ze stoppen met hun sport of studies.

Andere persberichten

Zelfstandigen in moeilijkheden: aanbevelingen voor een efficiënt ondersteuningsbeleid

De KBS formuleert 12 nieuwe aanbevelingen om de problematiek van zelfstandigen in moeilijkheden aan te pakken of te voorkomen. Ze resulteren uit een multi-stakeholdersdialoog.

De Warmste Week vlamt dit jaar tegen kansarmoede. Non-profitorganisaties kunnen vanaf vandaag projecten indienen.

Kansarmoede is het centrale thema van De Warmste Week 2022. Dien uw project in vanaf vandaag tot 1 september.

2021 Het digitaal gebruik van essentiële diensten: niet gelijk voor alle Belgen

Het digitaal gebruik van essentiële diensten: niet gelijk voor alle Belgen. Een studie uitgevoerd in opdracht van de KBS geeft een overzicht van de ongelijkheid in het gebruik va…

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

Solidariteit en voedselbedeling in Oostende

Kansarmoede en uitsluiting

“We merken dat gepensioneerden, zeker alleenstaanden, niet toekomen met hun pensioen. Het is moeilijk dat toe te geven. Soms weten zelfs hun eigen kinderen dat niet.”
Dominique Degraeve
Col.Sol/In.Tacte vzw uit Oostende (rechts op de foto, samen met een vrijwilligster)

“Deze steun was een echte gelukstreffer

Kansarmoede en uitsluiting

"In crisistijden zorgen mensen goed voor elkaar. Dit geeft me de hoop dat we dit project zullen kunnen voortzetten.”
Marie-Hélène Düsseldorf
Voorzitter van het Rode Kruis, lokale afdeling St. Vith – Burg-Reuland

Luwte vinden in de coronastorm

Kansarmoede en uitsluiting

“Verslaafde daklozen leven op hun eilandje, los van de samenleving. Ze volgen het nieuws amper. We hebben dus sterk ingezet op sensibilisering.”
Tino Ruyters
Directeur Free Clinic Antwerpen