Verhaal

“Hoe blij een kind kan zijn met een fiets, kun je je moeilijk voorstellen”

Het Fonds De Warmste Week is een samenwerking tussen de VRT en de Koning Boudewijnstichting. De Koning Boudewijnstichting steunt via het Fonds De Warmste Week honderden projecten in België die ingaan op de projectoproep van de radiozender. In 2022 was één daarvan Op Wielekes in Hasselt, een ‘fietsbib’ die fietsen uitleent aan kinderen. Wij vroegen aan projectmedewerker Jan-Willem Smeyers en coördinator Beatrice Cosemans hoe De Warmste Week het verschil maakt voor de werking van Op Wielekes.

Goede doelen en organisaties kunnen deelnemen aan De Warmste Week. Ze stellen hun project voor en leggen uit waarvoor ze financiële steun nodig hebben. Tijdens De Warmste Week worden de opbrengsten bekendgemaakt op radio en televisie. Vervolgens worden de opgehaalde fondsen overhandigd tijdens het slotevent. De Koning Boudewijnstichting faciliteert met al haar knowhow het proces via het Fonds De Warmste Week en zorgt mee voor een correcte afhandeling van de financiën.

Fietsatelier met 35 vrijwilligers

Beatrice Cosemans: “Voor veel kinderen is een eigen fiets niet vanzelfsprekend, maar zonder fiets kan je niet naar vrienden, de jeugdtraining, de muziekschool… Op Wielekes zet fietsen terug in orde die anders misschien niet meer in omloop zouden zijn. Momenteel hebben we zeshonderd fietsen in stock. Die moeten allemaal in orde gezet en onderhouden worden. Gelukkig kunnen we rekenen op een team van een 35-tal vrijwilligers.” Op Wielekes is ook een begeleide werkplek waar mensen een halve dag per week werkervaring kunnen opdoen. Beatrice Cosemans: “Intussen werkten er al een vijftiental mensen bij ons. Soms schoolverlaters, maar ook mensen met sociale problemen als verslaving of burn-out. Sommigen groeien door naar andere jobs. Jammer voor ons, want het zijn heel waardevolle medewerkers.”

Kinderfietsen die meegroeien

“Op Wielekes is een burgerinitiatief”, knikt projectleider Jan-Willem Smeyers. “We zijn zeven jaar geleden gestart in de garage van Beatrice, met een paar fietsen en zonder budget. Toen we honderd fietsen hadden, konden we dankzij Stad Hasselt gelukkig verhuizen. Hier aan het Stadspark hebben we een veel betere herstelplaats, maar kunnen we ook gebruik maken van andere ondersteuning en knowhow. We hebben hier nog een andere poot, de Gereedschapsbibliotheek. Waarschijnlijk gaan we alles samensmeden tot één geheel.”

Bij Op Wielekes leen je een degelijke fiets voor 30 euro per jaar. Doneer je zelf een fiets, dan krijg je een jaar een fiets gratis te leen. Intussen is er een lange wachttijd want de organisatie heeft de handen vol met fietsherstellingen. Jan-Willem Smeyers: “Vaak krijgen we een kinderfiets van 12 inch en geven we een 14 inch in de plaats. Zo krijgen de kinderen telkens de volgende maat een jaar gratis. We zijn nu ook fietsen van 28 inch met kleine frames aan het opzetten. Meer fietsveiligheid door kinderen op de juiste maat te laten rijden, is absoluut de bedoeling.”

Fietsverlichting financieren

Voor één specifieke vraag deed de Fietsbib een beroep op de Warmste Week. “Wij wilden vanaf 22 inch op al onze fietsen verlichting, maar dat kregen we niet gefinancierd”, zegt Jan-Willem. “Voor- en achterlicht in een setje kost voor de laagste kwaliteit batterijlichten toch gauw 16 euro. Maar batterijlichtjes gaan vaak stuk of zijn verdwenen als de fiets teruggebracht wordt. Het liefst zouden we op elke fiets een naafdynamo plaatsen, maar dat kunnen wij niet bekostigen.”

Toen kwam die oproep van De Warmste Week. “We kregen de 1.000 euro die we vroegen en met extra eigen middelen kozen we voor magneetlichtjes. Uiteindelijk hebben we een setje van een kwaliteitsmerk gevonden voor maar 8 euro. Magneetlichten hebben geen batterij dus zijn CO2-vrij en hebben een langere levensduur. Klimaat en afvalvermindering zijn twee grote speerpunten voor de fietsbib. Nu zijn we volop bezig magneetverlichting op de grotere fietsen te monteren. We hebben ook een terugkomdag georganiseerd voor leden die geen verlichting hadden op hun grote fiets.”

De Warmste Week maakt een groot verschil

Werk genoeg voor vrijwilligers zoals Mykyta, een Oekraïense tiener die tijdelijk in België verblijft: "Ik ben heel blij met mijn deelfiets. Op een dag hoorde ik dat alle fietsen door vrijwilligers onderhouden worden. Sindsdien kom ik regelmatig naar de herstelplaats om mijn eigen fiets in orde te houden én om aan andere fietsen te werken. Mijn specialiteit: magneetlichten monteren. Dankzij de Warmste Week heb ik dus heel veel werk!"

“Voor veel kinderen is een eigen fiets niet vanzelfsprekend, maar zonder fiets kan je niet naar vrienden, de jeugdtraining, de muziekschool…"
Beatrice Cosemans
coördinator Op Wielekes

De projectsubsidie maakt echt een verschil, benadrukken Jan-Willem en Beatrice. “Je kan je moeilijk voorstellen hoe blij een kind kan zijn met een fiets. Dat betekent dat wij met Op Wielekes echt superlaagdrempelig moeten blijven. 30 euro lidgeld is niet kostendekkend, maar we proberen er gewoon zoveel mogelijk fietsen mee in orde te zetten. Soms maken we zelfs gewoon twee fietsen van één oud frame. En elke steun is meegenomen.”

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

Solidariteit op school makkelijker gemaakt (dankzij KBS)

Kinderen en jongeren

“Dat er nu dankzij de samenwerking met de Koning Boudewijnstichting ook fiscale attesten gegeven kunnen worden, is zeker een voordeel.”
Jos Marien
grootouder en lid van het schoolbestuur

Artistieke duizendpoot met hart voor kinderen

Kinderen en jongeren

“Voor Lydia Chagoll stond vooral één criterium voorop: het moest gaan om projecten waarvan kinderen aan de basis lagen. Ze kon niet verdragen dat kinderen betutteld werden.”
Edith Carbonez
Gewezen beheerster Fonds Lydia Chagoll

Een muzikale brug van bijzondere jeugdzorg naar buurtkinderen

Kinderen en jongeren

"Het idee om met muziek een brug te bouwen naar de samenleving buiten de instelling maakte het een knap project."
Geert Frateur
Directeur MFC Meetjesland

Andere projectoproepen

DigitalForYouth.be - 2024/B

Voor educatieve projecten die de digitale vaardigheden van kwetsbare jongeren (van 6 tot 25 jaar) ontwikkelen via de levering van computers en financiële steun.

Open

Projectoproep Fonds BNP Paribas Fortis Foundation - Meer kansen voor kinderen en jongeren in armoede

Meer kansen op school voor kinderen en jongeren in armoedesituatie

Open

Impactgericht handelen met jongeren

Ontdek de kracht van impactgericht handelen in het versterkend werken met jongeren. Leer hoe je die impact ook kunt benoemen.

Andere evenementen

L’école du dehors en maternelle: comment assurer les apprentissages de tous les enfants?

05/06/2024 18:00 Tot 05/06/2024 19:30

3e webinar voor iedereen om de thema's van het project 'La maternelle, c'est essentiel' te bespreken

Andere Fondsen en filantropieformules

Sint-Pietersschool Mechelen - KOMO vzw (Solidariteitsrekening Scholen)

Solidariteitsfonds Sint-Pieter GEKKO : garanderen dat elk kid alle mogelijk onderwijs- en ontwikkelingskansen krijgt

Groupe scolaire de la Bassée - Charleroi (Projectrekening)

In de school een traplift installeren om 2 kinderen met de spierziekte van Duchenne, zoveel mogelijk autonomie te geven, ondanks hun steeds geringere mobiliteit.

Aalternatief (Projectrekening)

Binnen een innovatief cohousingproject voor jongeren met een beperking, ontwikkelen van een therapieruimte, crea-ateliers, workshops en een ontmoetingsplek; en de plek ook openst…

Andere persberichten

Bijna twee miljoen euro voor betere toegang tot huisvesting in de strijd tegen kinderarmoede

Het Kinderarmoedefonds en het Fonds Pauvreté des Enfants ondersteunen 16 projecten die de toegang tot huisvesting bevorderen en kinderarmoede bestrijden.

Het project "Mik'Ados: geef jongeren een stem!" in Villers-la-Ville kreeg het bezoek van Koningin Mathilde

Op 8 februari bezocht Koningin Mathilde het project “Mik’Ados” te Villers-la-Ville, gesteund door het Koningin Mathildefonds.

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

'Opgroeien zonder zorgen': zeven dagen lang zullen de vier presentatoren vanuit Het Warmste Huis non-stop radio en televisie maken.