Versterken van het verenigingsleven

Verenigingen structureel ondersteunen om hun impact te vergroten. De digitale transformatie van het verenigingsleven stimuleren en instrumenten voor een performant bestuur ter beschikking stellen.

Verenigingen leveren een essentiële bijdrage tot de goede werking van de democratie. Hun impact in de samenleving hangt niet alleen af van hun financiële middelen, maar ook van de kwaliteit van leiderschap, van hun bestuur, van hun vermogen om te innoveren en zich aan te passen aan de snelle technologische ontwikkelingen. De Koning Boudewijnstichting wil verenigingen ondersteunen en versterken, zodat ze de uitdagingen waar ze voor staan de baas kunnen, zeker op het vlak van digitalisering. Wij luisteren naar hun behoeften en slaan bruggen met sleutelspelers.

• het Venture Philanthropy Fonds beheren en uitbouwen. Dit Fonds ondersteunt verenigingen op een structurele manier en in verschillende domeinen: digitalisering, strategie en economisch model, goed bestuur, financieel beheer, impactmeting…;
  • de digitale transformatie in het verenigingsleven ondersteunen en stimuleren;
  • de sector begeleiden bij het gebruik van data ten dienste van het algemeen belang;
  • instrumenten voor goed bestuur ter beschikking stellen van verenigingen, zoals goedbestuur.be.

Versterken van het verenigingsleven maakt deel uit van het programma Maatschappelijk engagement

Meer informatie op goededoelen.be

Projectoproep van het Fonds VINCI 2022

Peterschap en financiële steun ten gunste van verenigingen die de toegang tot de arbeidsmarkt bevorderen door acties te voeren ten gunste van kansarme personen

Paï Lennart Schmidt

De oproep moedigt relaties aan tussen jongeren van 10 tot 18 met diverse religieuze en culturele achtergronden, om zo tolerantie, dialoog en respect voor anderen te promoten.

Projectoproep van het Fonds VINCI

Peterschap en financiële steun ten gunste van verenigingen die het samenleven bevorderen door acties te voeren ten gunste van kansarme personen

SOS Villages d'enfants Belgique

Simbahuizen: Familiale zorg voor jonge kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen opgroeien

Pilootproject jeugdhulpsector, met Simba-ouders als vaste zorgbegeleiders, die bij hen thuis beroepsmatig 2-4 kinderen (0-6 jaar) in een problematische situatie, opvangen.

Opération thermos

Proefproject 'Solidaire Frigo' als antwoord op voedselarmoede in Brussel-Centrum

Installeren van een solidaire koelkast op een plek in Brussel, met het oog op een permanente plaatsing ervan na de testperiode van 2 jaar.

Koninklijke Sportkring Heist

Ontsmettingsapparaat

Benutten van een zelf ontworpen apparaat om de bal zeer grondig te ontsmetten, in de strijd tegen corona en ten bate van het algemeen welzijn van de voetballers.

Partnerschappen, opdrachten en specifieke initiatieven

Digitalisering van de verenigingssector

Het ondersteunen en stimuleren van de digitale transformatie van de verenigingssector en dit bij verenigingen met een diverse digitale maturiteit.

Goed bestuur

www.goedbestuur.be biedt een concreet, praktisch en kwaliteitsvol zelfevaluatie-instrument om het functioneren van de RVB van een social-profit-organisatie te evalueren.

Fotowedstrijd Koning Boudewijnstichting

Bekijk de foto’s met de meeste stemmen of likes. Dank aan al wie de mooiste foto’s hielp kiezen.

Jeanne Françoise Crahay (Fonds)

Het fonds heeft als doelstelling: palliatieve zorgverlening te verbeteren, jonge visueel gehandicapten te ondersteunen en cultuur toegankelijk te maken voor visueel gehandicapten…

Lambert-Lenoir (Fonds)

Steun aan kinderen in het Zuiden, aan mensen met dementie en hun verwanten, en opleiding van geleidehonden voor mensen met een beperkt gezichtsvermogen.

PEVR - OVK (Fonds Vrienden van)

Filantropen steunen preventieprojecten van OVK inzake verkeersveiligheid en begeleidingsprojecten voor slachtoffers en hun familie.

De Koning Boudewijnstichting in jouw buurt in 2021

De regionale Snapshots 2021 geven een overzicht van de door de KBS gesteunde initiatieven en individuen per provincie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?

Meer dan 260.000 euro voor 15 verenigingen die het samenleven verbeteren

Vijftien verenigingen die het samenleven verbeteren krijgen in totaal meer dan 260.000 euro steun van het Fonds VINCI alsook peters of meters – medewerkers van de VINCI groep.

Bijna 100.000 euro voor acht nieuwe fietsprojecten in Brussel

Het Fonds Bikes in Brussels ondersteunt acht projecten voor fietsparkings van overheden, verenigingen en scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Geweest voor bijna 100.000 euro.

Oak Tree Projects geeft cohousings extra boost van inclusie

Versterken van het verenigingsleven

“Andere bewoners in de cohousing reageren doorgaans positief als we één van de woningen willen kopen voor mensen met een beperking.”
Danaë Van den bossche
Oak Tree Projects